A soron következő recept a kedvenc Svájci vaníliás vajkrémem, amely remekül variálható gyümölcsök, csokoládé, mogyorókrém, bármi hozzáadásával.
A lényeg a víztartalom, ezt kell a hozzáadott összetevőknél csökkenteni, pl a gyümölcsöket sűrűre főzni.
Ez az adag elegendő egy magasabb, 4 réteges torta betöltésére, és díszítésére, vagy 30 cupcake tetejére.
Kiválóan fagyasztható, én általában tartok egy adaggal a fagyóban, mint ahogyan macaront is, mert ki tudja, mikor kell gyorsan, életmentő lehet.
Ezt használom az olajokkal ízesített macaronjaimhoz is.
4 napig tárolható szobahőmérsékleten, 2 hétig hűtőben, 2 hónapig fagyasztóban.
Hozzávalók
180g tojásfehérje
300g kristálycukor
200g porcukor
170g 100% os szolid növényi zsír
(nem találtam márkát, aminek ilyen magas lenne a zsirtartalma, Angliában Trex néven ismert, Németországban pedig Palmin Soft, ha nincsen, akkor vajjal kell kiváltani)
454g vaj (min 82% os zsirtartalmú, szobahőmérsékletű)
2 teáskanál vanília szirup
A tojásfehérjékkel kezdünk, én szeretek szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozni, itt is jól jön, ha nem a hűtőből frissen kerül ki a tojás. Az edényeket jól zsirtalanítsuk le, különben összeeshet a tojáshab.
A tűzhelyre rakok egy lábast forró vízzel, takarékon, és a tetejére egy tálat állítok, amelyben a tojásfehérjéket és a kristálycukrot folyamatosan kevergetem amíg a cukor el nem olvad és a hőmérséklete eléri a kb 40 fokot (kézzel keverem, amikor kicsit melegebb mint a testhőm, kész).
Ekkor elkezdem felverni, Kitchenaid-el a habverő fejjel ez nagyjából 5 percet vesz igénybe, kézi mixerrel valószínűleg a duplája. Addig kell verni, míg hófehér, fényes, és ha kiemelem a habverőt, szilárdan megáll a hab.
Ekkor belekeverem a porcukrot is, majd a szobahőmérsékletű zsiradékot gyors ütemben beledobálom, és addig keverem magas fokozaton, amíg habos lesz, majd belekeverem a vaníliát is.
Ha más ízesítésű krémet szeretnénk, itt a remek alkalom, hogy hozzáadjuk a kiválasztott összetevőt, a képen epres cupcake látható, amelyhez sűrű dzsemet használtam, amit természetesen én készítettem.