Nem bolondultam meg teljesen, ezek kis cupcakek, a tésztája pedig ugyanaz a Fehér Piskóta, amelyet a Csillámpónis tortához használtam.
Íme az alaprecept:
Fehér piskóta
(egy kisebb 20cm átmérőjű tortához, vagy 12db cupcakehez)
300g fehér liszt
5g sütőpor
1g só
75g vaj (szobahőmérsékletű)
150 g kristálycukor
1 teáskanál vanília szirup
70g tojásfehérje
Fél deci 3.6% os (teljes) tej
A tészta összeállítása egyszerű: kell hozzá egy konyhai mixer, lehet kézi, azzal tovább tart, en Kitchenaid-el dolgozom, ahhoz a krémkeverő fejjel közepes fokozatról indulva habosra verem a vajat a cukorral. Eközben átszitálom a lisztet a sóval és a sütőporral, valamont elkeverem a tojásfehérjéket a tejjel és a vaníliával.
Amint a vaj jó habos, lekaparom a tál széleit, és a liszt mix egyharmad részét a tálba öntöm, és lassú fokozaton elindítom a mixert, majd magasabbra veszem, amint szépen homogén állagúvá állt össze a tészta, hozzáöntöm a tojásfehérje mix felét, megint eldolgozom, majd a liszt második harmada következik, eldolgoz, a folyadék második felét beledolgozom, és hozzáadom a maradék száraz mixet. Addig hagyom a mixert dolgozni, amig a tészta szép fehér, habos állagúvá válik (2 perc kb).
Ekkor beleöntöm az előre kivajazott, kipapírozott aljú tortaformába, es előmelegített sütőben 180 fokon készre sütöm kb 20 perc alatt. A formában hagyom kihűlni.