Nyár van!!
És nyáron fagyit eszünk!
És mivel igen elvétve talál az ember lánya ehető fagylaltot, ami nincsen tele megmagyarázhatatlan, gumicukorra hajazó összetevőkkel, és mivel kevesen laknak valami igazán jó fagyizó környékén (mint pl Édes szüleim a Vári cukrászdától nem messze), nos, kénytelenek vagyunk magunknak megcsinálni.
Igazi, tömény, zsír-cukor egyvelege, mégis könnyű, habos, krémes, ilyen fagylaltra vágyom.
Alaprecept, variálható, itt egy adag vanília lényegült át sztracsatella és csokoládé fagyivá, mert kaptam egy tábla 85% Lindt csokit, amit azonnal el akartam használni, mielőtt megeszem! (Köszönöm, Editka!)
Hozzávalók
470ml zsíros tej
470ml zsíros tejszín
200g cukor
12 tojás sárgája
Egy rúd vanília
Kelleni fog a biztonság kedvéért egy ételhőmérő, hiszen itt nyers tojással dolgozunk, és ugye a sárgája lehet szalmonella-gyanús, senkinek nem kívánok egy ilyen fertőzést.
Előkészítek egy nagy tálat, melybe jeget és vizet teszek, és ebbe egy kisebb tálat beleállítok, ezt félreteszem.
A tejet, a tejszínt, a félbevágott, kikapart vaníliarudat és a fele kristálycukrot egy nagyobb edényben a tűzhelyre rakom, és takarékon felforralom.
Eközben a tojássárgáját a maradék cukorral felverem egy habverővel, a tál alá egy nedves konyharuhát helyezek, hogy később ne csúszkáljon.
Amikor a tejszín felforrt, nagyon lassan csurgatom bele a tojássárgájába, miközben intenzíven keverem a habverővel. Gyorsan kell dolgozni, különben a tojás összerántja az egészet, és rántottás tejlevest kapunk.
Amikor ez kész, visszaöntöm az edénybe a masszát, és takarekon, folyamatos keverés mellett hevítem, míg eléri a 77 celsius fokos hőmérsékletet, ekkor leveszem a tűzről, és az előre elkészített, jeges fürdőben álló tálba leszűröm.
A lényeg, hogy mielőbb lehűtsük a masszát. Ezután hűtőben hűtöm, majd vagy fagyigépbe teszem, vagy a mélyhűtőbe egy nagyobb tálba, amelyet 2 óránként előveszek, és habverővel átkeverem.